Vokssmelter


Dette er sakset fra en artikker i "Birøkteren":


Hei

Legger ved et bilde av en vokssmelter jeg har laget, dere kan gjerne ta den med i bladet med beskrivelse eller legge den ut på nett. Det tar ikke mer enn et par kvelder å lage den. Slik laget jeg den:
Skjær ut 56 cm. av omkretsen på bekledningen til en 200 liters varmtvannsbeholder. Beholderen fikk jeg på en Rørleggerbutikk, vinkelsliper var greit å bruke.
Pass på at rørstussen for tømming kommer ned når utskjæringen er opp. La topp og bunnplate av bekledningen være igjen.Plukk bort isolasjon slik at du kommer til selve beholderen. Skjær ut 45 cm. av omkretsen på beholderen. Stopp ca. 1 cm før beholderen krummer mot topp og bunn i kortendene av hullet du lager. Skjær pent, den utskårede platen brukes som lokk. Løsne røropplegget på toppen av beholderen, det eneste du skal beholde er det røret som stikker ned til bunnen av beholderen. Det skal bøyes til slik at det ligger ca. 7-8 cm fra siden på beholderen. Det må bøyes bare litt av gangen mens du forflytter bøyepunktet, ellers blir det bare flatknekt. Klem det flatt i enden inne i beholderen og bor 5 mm. hull med ca. 5 cm. avstand der røret ligger langs siden av beholderen. Hullene skal være inn mot senter av beholder. Røret skal spre dampen i beholderen.Skjær bort den delen av varmeelementet som stikker inn i beholderen.


Bor fire 9 mm. hull i beholderen i hvert hjørne av utskjæringen så langt ut til sidene som mulig og ca. 1,5 cm. under utskjæringen.

Bøy en 90 graders knekk i hver ende av to rustfrie 8 mm. gjenget stenger slik at endene kan tres inn i hullene. Sett rustfri mutter både på inn og utside av hullene. Med mutterene kan du justere hvor langt inn i beholderen sengene skal stå. Juster slik at det passer med rammer hvilende oppå stengene. Stenger(19-339) og muttere(19-128) og alt annet jeg trengte kjøpte jeg på Biltema, varenummeret står i parantes.

Til lokket klipper du 4 cm. brede remser av 2 mm.gummiduk(60-243), remsene festes oppå den tidligere utskårede platen slik at de stikker godt og vel 2 cm. på utsiden. For å feste remsene kan de poppes fast på kortsidene med nagletang(12-1010) og rustfri nagler(12-912) legg en rustfri skive 5,3*20(19-180)oppå gummien så naglen ikke glipper igjennom. På langsiden festes remsene midlertidig med små teipbiter. Klipp til og klistre fast en 20 mm.lyddempingsplate(36-9218)oppå lokket. Bor 5 mm. hull gjennom hele smala langs langsidene med ca. 10 cm. avstand. Bruk rustfri plateskruer 4,2*32(19-173)fra innsiden av lokket og skru fast lister på utsiden av lokket langs langsidene slik at alt sitter godt. Nå kan lokket legges over hullet i beholderen, langs den ene langsiden borrer du hull gjennom gummi og beholderkant og popper fast lokket, husk skiver. Rundt kanten av hullet teipes isolasjonen på plass med bred tekstilteip. I bunn av beholderen har jeg lagt en 40 cm. bred netting fra et bur og på den har jeg festet myggnetting så smeltevoksen ikke forurenses.
Til damprøret har jeg festet en armert slange(52-404) som går til en dampgenerator jeg har laget av en gammel kantine kaffetrakter.

Den kan jo lages av hva som helst som koker vann, bare led dampen inn i røret. Det greieste er vel å kjøpe Honningcentralens dampgenerator. Smelteren har plass til 20 rammer, det tar en drøy time å smelte en omgang. Senere skal jeg lage en hvor rammene senkes i vann for å øke tempo.

Hilsen 03-6941

Hjemme, tilbake til Bilder.

invisible hit counter