Vekt

Dette er en vekt fra A. P. Foss vektfabrikk. Det er en god kjøkkenvekt, og den er kalibrert og godkjent for kjøp og salg inntil 10 kg,

.

Dette er en Viig & Vraalsen småvekt. Den er ikke kalibrert, men den er temmelig nøyaktig inntil 2 kg. Denne har samme type bjelke som en romersk bismervekt.Dette er en enkel vekt fra Lee. Den kan veie inntil 110 gr. Inndelinger er 1/10 gr. Jeg bruker den når jeg skal fôre flaggermusen. Disse dyrene må være svært forsiktig med hva de spiser, for om kosten ikke er riktig sammensatt, kan det fort bli et misforhold mellom fett og muskler. Da blir det vanskelig for musen å fly. For et så lite dyr som bor sammen med en katt, er det veldig viktig å beherske flyvekunsten.Dette er en stabil personvekt fra Lindells vågfabrik. Den er ikke egnet for voksne folk, for den går kun til 125 kg. Med denne kan man måle høyden på personer inntil 130 cm med måletingesten bak på vekten. Den har tidligere stått på et legekontor.Dette er et sett med lodd til bruk sammen med skålvekt. Loddene er kalibrert. De har såkalt klassesekstoleranse. Det betyr:
Vekt        Toleranse
200        +/- 20 mg.
100        +/- 10 mg.
50        +/- 7 mg.
20        +/- 3 mg.
10        +/- 2 mg.
5        +/- 2 mg.
2        +/- 2 mg.
1        +/- 2 mg.
500 mg.        +/- 1 mg.
200 mg.        +/- 1 mg.   
100 mg.        +/- 1 mg.
50 mg.        +/- 0.5 mg.
20 mg.        +/- 0.5 mg.
10 mg.        +/- 0.5 mg.
05 mg.        +/- 0.2 mg.
02 mg.        +/- 0.2 mg.
01 mg.        +/- 0.1 mg.Dette er en Ohaus Dial-o-gram til skolebruk. Med denne er det enkelt å vise hva tetthet er.


Dette er også en laboratorievekt. Den har på en måte samme bruksområde som vekten over, men er mer tungvint i bruk. Den brukes sammen med loddsettet lenger opp.Dette er en kjøbmannsvekt. Den er konstruert omtrent som en taffelvekt. Den er godkjent for kjøp og salg inntil 10 kg. Den har en svært lettlest skala, og er glimrende i bruk til for eksempel baking. Det er en Viig & Vraalsen & A. P. Foss Oslo AS.Dette er lodd som er greie å bruke sammen med kjøbmannsvekten. Noen av disse er kalibrert.Dette er en meget nøyaktig personvekt fra Stathmos. Den er dessverre ikke egnet for voksne personer, for den kan ikke veie personer over 129 kg. Den er fin å bruke sammen med personvekten over (Lindells), og kan da veie personer inntil 250 kg. Det er tilstrekkelig for et skikkelig mannfolk. Objektet plasseres da med ett ben på hver vekt.Dette er en "Norrøna" av typen romersk bismer. Den er godkjent for kjøp og salg inntil 50 kg. Fin å ha med på elgjakt når kjøttet skal fordeles.


Dette er detaljbilde av Norrøna'n.


Dette er en romersk bismer av ukjent merke. Den er godkjent for kjøp og salg inntil 10 kg. Den er fin å ha med på fisketur.


Her er detaljbilde av vekten ovenfor.Dette er lodd som passer godt til å bruke sammen med en taffelvekt.Dette er en kopi av en gammel gullgravervekt. Disse var populære i Alaska rundt 1850. Denne vekten er beregnet til å veie gullstøv inntil 11 g. Den heter "Lucky 11".


Dette er en svensk kjøkkenvekt. Den lille skålen brukes om man skal veie noe som er lettere enn 400 g. Den store skålen kan brukes inntil 10 kg. Denne vekten bruker jeg gjerne til å veie opp flesk og snadder til katten. Jeg må passe på å holde katten tykk og trinn, slik at den ikke fanger flaggermusen.Dette er en taffelvekt. Jeg gjetter på at den er produsert i India. Merket er Libra Scale Company, England. England er antagelig et stedsnavn i India.
Et litt toffere bilde av taffelvekten.Jeg har lagt merke til at postkontorene ikke er så nøye med hva de belaster folk for porto. Jeg tror ikke de veier posten. Denne vekten var jeg og tok på et postkontor i dag, 20. mai 2006. Fra nå av vil den bli brukt. Den er godkjent for å veie gjenstander med masse mellom 8g og 2 kg.Dette er nåletrykksvekten min fra Technics. Den heter SH-50P1. Navnet sier alt. Denne vekten er meget allsidig. Den kan måle nåler fra 0 til 3 gram. Det skulle dekke de aller fleste nåletyper. Selv temmelig stive bevegelig-spole-nåler vil klare seg med et nåletrykk på 3 gram. (Vi kaller det nåletrykk selv om vi måler det i gram. Noen pick-up-fabrikanter liker å oppgi nåletrykket i Newton, men det er jo enhet for kraft, og ikke trykk. Kraft er nok det korrekte, men hifi-entusiaster er jo ikke fysikere, så de kaller det for trykk, men bruker enheten for masse. Forstå det, den som kan. En artig ting er at apparatet markedsførtes som en nåletrykksvekt. Trykkvekt er en meningsløs betegnelse. Skalaen er gradert i gram, som er enhet for masse. I virkeligheten måler ikke apparatet hverken trykk eller masse, men kraft eller vekt, og burde således vært inndelt i Newton eller Pond.) Med denne vekten kan jeg kontrollere nåletrykket på tusenvis av platespillere. Det er kanskje den mest allsidige vekten (vel, kraftmåleren)  jeg har. Det er derfor jeg benytter den så ofte som jeg gjør. Den lille runde dingsen øverst til høyre i bildet er kalibreringsloddet. (Det er faktisk et lodd med masse 1,5 gram. Jeg kan altså ikke bruke bruke denne kalibreringsmåten dersom jeg befinner meg et annet sted enn der gravitasjonen er omtrent som ved jordoverflaten.) Den veier (nåja, veier og veier Fru Blom) halvannet gram. Det er midt i måleområdet, og det er nok den fornuftigste størrelsen på et kalibreringslodd til dette bruket. Tross alt er det ikke så mange som stiller nåletrykket i ytterpunkene av måleområdet. Jeg skulle like å se den dusten som setter nålevekten rundt 0 gram.Dette er en laboratorievekt. Med denne kan jeg sammenligne masser med liten forskjell. Den skal kunne detektére forskjeller ned i 1/20 milligram. På det høyre bildet viser jeg detaljer på bjelken. Øverst til høyre vises en liten krok som jeg kan betjene fra utsiden av buret. Med denne kroken kan jeg flytte rytteren som såvidt synes på midten av bjelken. Rytteren veier 10 milligram, og kan beveges trinnløst langs bjelken. Inndelingen er på 2/10 milligram, men det bør gå greit å avlese 1/10 milligram.Endelig har jeg fått fatt i en vekt som kan veie et skikkelig mannfolk. Denne heter Seca, og går til 150 kg.


En fantastisk kjøkkenvekt. Denne setter et svært lite fotavtrykk, og den har to scalaer. Den ene går til 3 kilogram, den andre fra 3 kilogram til 10 kilogram. Dersom maten veier mer enn 10 kilogram, blir det rester. Jeg elsker rester, men det får være måte på.
Jeg har fått meg nytt loddsett til analysevekten. Dette settet er klasse M1. Det har litt bedre toleranser enn det forrige settet. Det er nok derfor katten har lagt på seg.

100 g        +/- 5 mg
50 g      +/- 3 mg
20 g      +/- 2.5 mg
10 g      +/- 2.0 mg
5 g          +/- 1.6 mg
2 g          +/- 1.2 mg
1 g          +/- 1.0 mg
500 mg      +/- 0.8 mg
200 mg      +/- 0.6 mg
100 mg      +/- 0.5 mg
50 mg      +/- 0.4 mg
20 mg      +/- 0.3 mg
10 mg      +/- 0.25 mg
5 mg      +/- 0.20 mg
2 mg      +/- 0.20 mg
1 mg      +/- 0.20 mg
Dette er en brevvekt. Nøyaktigheten er nok ikke bedre enn +/- 3g, men noen ganger er det godt nok.
Her er en analysevekt igjen. Denne har jeg hatt i mange år. Jeg bruker den daglig, så jeg hadde glemt den. Det andre bildet viser bjelken, og det tredje bildet er fra oven. På bjelken kan jeg legge en rytter, så jeg får justert innenfor 5/100mg. Hvis jeg skal gjøre en nøyaktig måling, legger jeg et kalibrert 200g lodd i den ene vektskålen. Så fyller jeg opp den andre vektskålen, til vekten er i balanse. Så tar jeg bort det kalibrerte loddet, og legger gjenstanden som skal veies på skålen. Så legger jeg på lodd i samme skål som gjenstanden, til vekten er i balanse igjen. 200g minus de loddene jeg har lagt på, er gjenstandens masse. Jeg kan ikke veie gjenstander som er på over 200g. Vekten er konstruert for å være riktig ved 200g. Denne metoden gjør at jeg kan se bort fra elastisitet i bjelken, og andre ting som kan påvirke veiingen.
Hjemme, tilbake til Bilder

free web page hit counter