Topp-pakningskifte på traktor


Jeg har fått forært en Ferguson traktor (TE-A 20, Gråtass)  fra tidlig 1948. Dessverre var topp-pakningen røket. Dermed måtte jeg skifte denne. Heldigvis er topp-pakninger på såpass nye traktorer hyllevare hos Økonomideler. Jeg gjorde det slik:
Jeg tappet av væsker og løsnet panseret. Det var festet til to bolter i fronten og to bolter i et stag festet i tanken. Jeg fjernet radiatoren også, for den skulle jeg skifte. Den gamle var det hull i. Til såpass nye traktorer får man heldigvis kjøpt fabrikknye radiatorer. Tanken var festet med fire bolter og brenselrøret som var festet i utskillingsglasset.Da jeg hadde fjernet tanken, løsnet jeg veivhusventilasjonsrøret på toppen av toppdekselet.
Jeg skrudde av toppdekselet. Det var fullt av majones. Slik blir det ofte når topp-pakningen lekker.Jeg løsnet thermostathuset. Dernest løsnet jeg staget til håndgassen. Dette gjorde jeg for å slippe å skru av manifolden. Samtidig tok jeg av vifteremmen. Det er fort gjort å komme borti viften, og dermed rotere veiven. Det er ikke lurt å røre veiven når toppen er av, for da kan fôringene løsne.
For å komme til mutterene til toppen måtte jeg skru løs rakleverket med vippearmene. Disse var festet med fire muttere. Jeg nappet også ut støtstengene. De vil jeg sette tilbake i samme rekkefølge som de stod i motoren før jeg begynte å demontere.Jeg løsnet exhaustrøret fra exhaustmanifolden og forgasseren fra innsugningsmanifolden.
Jeg skrudde løs de ti mutterene som holdt toppen på plass. Siden 1948 har toppen hatt god tid til å sette seg, så jeg klarte ikke løfte av toppen. Derfor kjøpte jeg en billig garagejekk på Torshov bilrekvisita. I tillegg til denne brukte jeg en gammel jekk jeg hadde liggende. På jekkene plassérte jeg hver sin kofot som jeg satte under toppen. Dernest jekket jeg forsiktig, noen millimeter på hver side av maskinen. Dermed greide jeg å skyve toppen løs fra den gamle pakningen.Jeg rev av toppen, og den gamle pakningen kom til syne. Dette var en kobberpakning. Jeg tror ikke de laver slike lenger. Jeg fjernet den gamle, og testet om den nye passet. Vekk med den nye, og så var det å vaske flatene og fjerne bøss.
Toppen blev festet igjen. Boltene blev skrudd fast fra midten og utover. Til tiltrekningen brukte jeg momentnøkkel. Boltene skulle skrues fast med  60-65 footpounds. (Noen liker å oppgi momentet i mkg, men slik skala finnes ikke på min momentnøkkel.) Først trakk jeg til med 50 footpounds, så økte jeg til 58. Til sist trakk jeg til med 63 footpounds og satte på rakleverket igjen.Det neste jeg måtte gjøre var å justere ventilene. Ytterst er det en exhaustventil. Så kommer to innsugningsventiler, to exhaustventiler, to innsugningsventiler og til sist en exhaustventil. Exhaustventilene stilles med en klaring på 0,3 mm, mens innsugningsventilene får bare 0,25 mm.Jeg montérte på den nye radiatoren, toppdekselet med ny toppdekselpakning, gass-staget og veivhusventilasjonsrøret. Jeg har også fyllt på vann, olje og bensin. Nå skal traktoren startes og kjøres varm. Så skal jeg efterstramme pakningsmutterene. Jeg begynner på midten og løsner en mutter, strammer den på nytt og går videre til neste mutter. Så må ventilene justeres på nytt og hele dritten settes sammen igjen. Ferdig!

Intet av dette visste jeg i går. Jeg måtte søke hjelp i Gråtasslauget.Hjem
Tilbake til Bilder

hit counter