Røkgenerator


Her har jeg latt en slektning føre pennen:
Mange liker røkt mat på sommeren, men det er vanskelig å finne mat som er faktisk er røkt og ikke bare smurt med smakstilsettinger. Derfor er det best å røke maten sin selv, og kaldrøking er kongen av røking. Til kaldrøking trenger man en røkgenerator. Man kan kjøpe oppdrettsgeneratorer, men er man opptatt av verktøyvelferd går man for frittgående. De kan lett lages med enkle hjelpemidler.

Man trenger en rustfri termos, gjerne på 1L eller mer, en dremel el, en drill, 5 og 7,5mm bor, bor-kon (med 3/8"), nippel 3/8" gjenger til 6mm slange, rørstump med 3/8" gjenger (ca. 25cm), rørstump med 4mm ytterdiameter (ca. 10cm), luftpumpe til akvarium, nylonslange med 6mm innerdiameter, vinkeljern, noen skruer og litt lim. Man kan sikkert benytte annet enn 3/8" røykrør.


Fig. 1    


Man går frem på følgende vis:
(Den observante leser vil se at bildene er tatt etter at generatoren ble konstruert og deretter demontert)

Skjær av toppen på termosen og ta ut innerflasken.


Fig. 2Skru røret inn i nippelen og skjær omtrent en 5x40mm  slisse langs røret.


Fig. 3Tre 4mm rørstumpen inn i nippelen så det ender ca. 5mm før enden av slissen. Finn den beste posisjonen ved å holde en fyrstikke ved slissen mens du blåser i 4mm røret samtidig som du fører det inn i nippelen. Der flammen fra fyrstikken blir mest effektivt trukket inn i slissen er den beste posisjonen. Kapp 4mm røret i denne lengden og lim det fast  i nippelen. Pass på å få 4mm røret sentret i røkrøret mens limet herder,  for eksempel ved å surret tape rundt det.


Fig. 4Bor et 7,5mm hull til slangenippelen  10-15mm over bunnen av termosen, hullet bør være trangt så det ikke er luftlekkasje rundt nippelen. Termosen har sikkert dobbel bunn så mål fra innsiden. Bor et tilsvarende hull på den andre siden av termosen og utvid dette med bor-konen slik at du kan stikke inn 3/8" røret. Hullet bør være trangt slik at det ikke er luftlekkasje rundt røret.  Det bør være noen mm klaring mellom røret og bunnen av termosen. Bor deretter 5mm luftehull på hver side av termosen på tvers av røkrøret, noen mm over bunnen. Slissen i røykrøret skal ha åpningen ned mot bunnen av termosen.


Fig. 5Skru vinkeljernet til bunnen av termosen, pass på at det er hull til røkrøret.


Fig. 6

Sett det hele sammen, jeg har en overdimensjonert akvariepumpe med dobbelt uttak. Det holder med en med enkelt uttak, men den bør ha variabel effekt.


Filmsnutt

Fig. 7

Fest det hele til røkrommet. Så gjenstår det blott å tenne på før en kan nyte de herligste retter.
Fig.8

Den siste illustrasjonen er av en oppdrettsløsning for å vise at den på mange måter er vel så god.

Hjemme, tilbake til Bilder