Macrofotografering
Her skal jeg skrive litt om macrofotograferong i sin enkleste form. Dette er studiofotografering. Til slikt arbeid trenger vi et studio, og diverse kostbart utstyr. Slik kan det gjøres:
Til slik fotografering kan det være greit å kjøpe inn forskjellig stoff. Det sorte stoffet er fløyel, og dette bruker jeg til å få en mørk bakgrunn uten kraftige skygger. Jeg måtte ut med 40 NOK hos stoff-pusheren. Det hvite stoffet er skinkelærret, og det bruker jeg til å bygge et lystelt med. 20 spenn.I taket i studioet (bibliotheket mitt, for å si det rett ut) har jeg hengende en taklampe med vid skjerm. Over denne skjermen har jeg kastet skinkelærretet. Skinkelærretet henger fra lampen og ligger i en tull på bordet. Oppå tullen har jeg satt noe fyrtøy som jeg skal ta et nærbilde av.
Jeg bruker en ekstern blitz. Den fikk jeg for 19 wingwangs på eBay. Jeg retter den inn i skinkelærretet, men sensoren dens retter jeg mot objektet mitt. Skinkelærretet reflekterer lyset på en forbilledlig måte. Med denne teknikken får jeg begrenset med mørke slagskygger. Alle fotografiapparater med god nærgrense kan brukes. På illustrasjonsbildet bruker jeg en Pentax 645N. For å ta bildet av fyrtøyet brukte jeg i virkeligheten en Ricoh Caplio 100.
Dette er resultatet. Fyrtøyet er kommet tett på, og slagskyggene er ikke for kraftige (synes jeg). Jeg har heller ikke urolig bakgrunn som forstyrrer bildet. Bildet er tatt for å vise hvordan man kan få en rimelig god teknisk kvalitet. Nå gjelder det å finne et bra motiv, slik at den kunstneriske kvaliteten blir akseptabel. Jeg gjør oppmerksom på at det ikke er mitt fyrtøy som er fotografert. Jeg gjør rent innimellem. Fyrtøyet jeg har fotografert tilhører en bekjent som stikker innom i blandt. For en gris.
Noen ganger ønsker jeg sort bakgrunn. Hvis jeg for eksempel skal ta bilde av smykker, fester jeg dem i en peang eller to mot mørk bakgrunn slik bildet viser.
Denne ringen skal ha tilhørt Keiser Nero, og siden Paracelsus (Auroleus Phillipus Theostratus Bombastus von Hohenheim). Jeg har fått den av Christopher Walker. Det er det dyreste smykket jeg eier, og burde således vært behandlet med større respekt. Jeg burde lagt mer arbeid i bakgrunnen, og jeg burde sikret at motivet var skikkelig skarpt. Siden dette bare er illustrasjonsbilder gidder jeg ikke legge mer arbeid i det. Jeg kan bedre hvis jeg vil.Efter at peangen er fjernet blev det slik. På bildet er ringen faktisk penere enn i virkeligheten.


Hjemme, tilbake til Bilder.
website statistics