Lukker-reparasjonNår man kjøper gammelt fotoutstyr må man regne med at det ikke er brukt på en stund. Alle har fotografiapparat, men ingen bruker det. I gamledager var det kostbart å fremkalle bilder, så når man hadde et fotografiapparat, gjemte man det til store begivenheter. Så tok man et bilde. Hvis vi antar at en entusiast får et apparat til konfirmasjonen, kan vi vente at vedkommende tar et bilde den dagen. Så gifter vedkommende seg, og tar et bilde igjen. Det neste bildet blir under barnedåpen, og kanskje blir det to barn. Begravelsen blir ikke fotografert med dette apparatet, som blir stående på et loft, inntil jeg en vakker dag kjøper det for noen kroner på et loppemarked. Apparatet har "stått seg i hjæl", og lukkeren har satt seg. Den må åpnes, renses og smøres. Slik gjør jeg det:
Det første problemet er å få åpnet lukkeren. Jeg forsøkte å løsne noen skruer, men det gav ikke ønsket resultat. På fronten fant jeg en halvmåneformet låsetingest, og ved å dreie denne, kunne jeg rive av et sirkulært deksel. Optikken hadde jeg fjernet på forhånd.Under dekselet fant jeg ringen med markeringer for lukkertider. Denne var det også greit å rive løs.
Støvdeksel og annet har jeg tatt vekk. For å fjerne gummiert oljegugge, brukte jeg et løsemiddel. Ronsonol var noe jeg hadde liggende i skuffen. Jeg dynket mekanismen med Ronsonol, og beveget hendler til jeg merket at disse begynte å løsne. Så lot jeg lukkeren ligge, mens jeg ventet på at Ronsonolen skulle gjøre jobben.Ronsonol er, som navnet antyder, en olje. Denne oljen hadde flytt utover lukkerbladene, og disse må være tørre. Derfor måtte jeg fjerne Ronsonolen. Jeg slapp hele mekanismen i en bolle ned sprit.Tilslutt smorte jeg der jeg hadde en følelse av at det var lurt å smøre. Nå virker alt som det skal. Det er vel ikke så rart. Det er enda ikke tatt ti bilder med objektivet.

Før jeg renset lukkeren var lukkertidene slik (Innstilt verdi/ virkelig verdi):
400/250, 200/125, 100/60, 50/40, 25/22, 10/8, 5/3, 2/ virker ikke, 1/ virker ikke, B/B, T/T.

Efter rensing ser det slik ut:
400/250, 200/166, 100/40, 50/27, 25/14, 10/5,9, 5/2,75, 2/0,8, 1/1,4. Jeg har ikke fått justert tidene, men det gjør ikke noe. Lyden er blitt bra, og alle tidene virker. Selvutløseren går i drøye 9 sekunder.Hjemme
, tilbake til Bilder
my space counter