LaftesymposiumBonden har slitt med at det er begynt å gå råte i låven, og har invitert til laftesymposium for utbedring. Vi som deltok i symposiet var Bonden, Kjempen, Bryggeren, Rakettforskeren og Pekeren (fotografen). Vi har tidligere vært på symposium hos Kjempen, nemlig Energisymposium, samt Gøy på landet med pølser og Gøy på landet med sylte. Denne gangen blir det altså å skifte ut etpar råtne stokker over gaupstokken i låven til Bonden. Fra Såpekokern og Kullsviern har vi lånt en multifuel pizzaovn som steker en pizza på omtrent ett minutt. Før vi starter slitet, pusler Bryggeren litt med clutchwiren til motorsykkelen. Den skal kortes inn litt, og dette er ordnet på et øyeblikk, før vi starter på ordentlig.Clutchwiren må kortes inn, og klippes. Så montéres en ny knast, og det hele loddes sammen.Vi har lesket oss, og slitet begynner. Bonden og Kjempen barker i hop.Det har gått litt tid, og Bryggeren er sulten efter alt arbeidet med clutchwiren. Han tester oppsettet med pizzaovnen, slik at det ikke blir kluss med middagen. Vi er avhengig av at alt virker som det skal, så ikke låven raser. Hvis du ikke liker denne pizzaen, er du neppe italiener.Inni låven binder Bonden opp de stokkene som er på oversiden av de som skal skiftes. Dette vil gjøre det lettere å plassére de nye stokkene.Gulvet i annen etage er festet i en av stokkene som skal skiftes. Kjempen river løs det gamle gulvet. Kofoten bruker han til å støtte seg på. Kjempen trenger ikke verktøy for å rive opp gulvbord.
Bonden skjærer bort det som er råttent.
Det som skulle veksa, mot det som skulle siga,
det som skulle falla, mot det som skulle stiga.
De råtne stokkene er fjernet, og Bonden og Bryggeren gnager et garpehogg i den ene stokken.
Pinnen glir på plass. Garpehogget var litt grunt, men det var bare en prøve. Alt gjøres med øyemål, så vi er litt forsiktige. Det må nok meisles ut etpar millimeter hvis stokken skal passe perfekt.
Enden på pinnen poléres.
Rakettforskeren tar av en halv millimeter, og Bryggeren ferdigstiller med å fjerne de siste 0,2 millimetrene. Hvis ikke øyemålet svikter fullstendig, bør dette passe sånn nogenlunde.
Begge pinnene er skjøvet inn. Bonden viser hvilke pinner som er nye.Kjempen legger forarbeidet til nytt gulv.
Her er et nærbilde av hogget. Vi forsøkte å kile et sigarettpapir mellem pinnen og tverrpinnen. Rizzla er for tykt, men blå Big Ben går med et nødskrik. Det blir alltid litt slark når man bruker øyemål.
Jobben er gjort, og vi må ta til oss næring. Siden Bryggeren justerte inn og testet ovnen, lot han de andre slippe foran seg i matkøen. På det andre bildet vender han pizzaen halvveis i steketiden.
De siste bildene viser forarbeidet til gulvet, samt resultatet av utskiftingen. Ingen flere søvnløse netter på Bonden.


Hjem
, tilbake til bilder