Hyssing

En av favorittlekene mine er hyssing. Jeg har alltid vært fascinért av hyssing. Hyssing har så mange muligheter. Jeg bruker gjerne hyssing når jeg skal feste noen eller noe. Her er bilder av noen av de knop og stikk jeg helst benytter:
Pålestikk. Dette stikket er et slags yndlingsstikk. Med dette stikket får man en fast løkke på tampen av hyssingen, og stikket er lett å løsne når det ikke lenger skal brukes.
Iblandt er man ombord hos gjerrigknarker. Disse får fatt i "tauverk" på en hemmelig adresse. Dette "tauverket" er av en slags plastic, og nesten umulig å knytte. Fordelen er den lave prisen. Ulempen har jeg nevnt. Om man skal slå en løkke på slik tamp, holder neppe pålestikk. Her må man bruke Amerikansk pålestikk.Dette er flaggstikk. Flaggstikk er bra til å skjøte tau.
Ombord hos gjerrigknarken nytter det ikke med flaggstikk. Her bruker vi dobbelt åttetallsknop. Enkelt åttetallsknop benyttes gjerne for å få en fortykning på hyssingen. Det heter gjerne "stikk" dersom det skal brukes til å skjøte hyssing, men denne dobbelte åttetallsknopen har altså fått navnet sitt fra den enkle åttetallsknopen, og heter derfor ikke "stikk". Har man slått en dobbelt åttetallsknop, er det for evigheten. Denne er ikke grei å løse opp.Dobbelt pålestikk. Denne bruker jeg gjerne når jeg skal fire svakelige ut fra en brennende høyblokk. Lær denne!Denne er kjekk hvis man skal bunte ski og ikke liker å bruke de kjipe skistroppene som sportsbutikken selger. Den vanligste bruken er muligens som stegløkker for klatrere. Dette stikket gjør at man forholdsvis uanstrengt kan klatre oppover et tau. Da har man med seg to løkker som man fester i tauet med dette stikket. Det er en slags slyngestikk, hvor man har tatt en ekstra rundtørn.Hvis det virkelig betyr meget å få sammenføyet to hyssinger, er dette førstevalget. Jeg har benyttet flaggstikk ofte, men ville ikke gjørt det om jeg skulle fortøye en Zeppeliner, for eksempel. Da ville jeg benyttet denne, som vi kaller Rosendahl, ellet Zeppeliner-stikket. Intet annet stikk er godt nok.Hjemme, tilbake til Bilder
click analytics