Gjørtling 2Endelig er vi klar for å smelte metallet. Bonden og jeg reiste til gården til Fysene for å teste metallkoker'n.
Vi har prøvet gassfyrt betongfurnace, men fikk lyst til å prøve noe annet. Fysen hadde noen isoporlignende plater liggende, og bygget en eske ute på tunet. Fisle følger med.
Fisle har bakgrunn som håndverker, og får æren av å borre hull til luftinntaket.
Borret var for kort, så det må borres fra den andre siden. Fysen trår til, og det er hull gjennem.
Digelen er plassert i esken, og det er fylt opp med kull rundt digelen. Bonden tenner på med flammekasteren, og vi presser inn luft med støvsugeren. Efter en stund er det god fyr, og det må fylles på med kull.
Det brenner godt.
Vi har biet litt, messingen er smeltet, og Fisle løfter digelen ut av esken.
Digelen settes forsiktig ned i hellerten.
Bonden tømmer smeltet messing i formen.
Formen lyser vakkert i gult og orange. Det betyr at den er varm. Farven har fått navn fra appelsinen. Den heter jo orange på engelsk. Det norske navnet er appelsin, og det betyr "kinesisk eple" (appel-cine).
Her er resultatet. Vi har støpt et flott juletre.

Her har jeg lagt juletreet ved siden av noen fluelik, slik at man kan få en anelse av hvor stort det blev. Det veier om lag 1,2kg.

Vi er temmelig slitne efter en hel dag på støperiet, og Fysa har invitert oss inn på en kopp the og spaghetti. Til å brygge the, bruker Fysa gjerne en samovar.
Theen brygges i den lille krystallkannen, som plasseres oppå samovaren.
Vi har fått the, og koser oss med gul kake.Bonden er uthvilt, og begynner å lave seg en poncho. Det går mot høst.
Klædet er formklippet, og må kantes. Under veis slipper bonden opp for undertråd, og snellen i skyttelen må snelles.
Ponchoen er ferdig, og Bonden svinser litt rundt på catwalken. Det blir en sterk opplevelse, og vi må leske oss litt før vi går til ro. Vi har fått en bestilling på beltespenner fra forsvaret, så i morgen blir en lang dag.Hjemme, tilbake til Bilder, Gjørtling