Gjørtling


Bonden hadde invitert til et symposium om gjørtling, i vakre omgivelser. Her er et utvalg av tidligere symposier:

https://fisle.no/bilder/lister/index.html
https://fisle.no/bilder/grill/index.html
https://fisle.no/bilder/energi/index.html
https://fisle.no/bilder/sylte/index.html
https://fisle.no/bilder/plse/index.html
https://fisle.no/bilder/treb/index.html
https://fisle.no/bilder/elektrolyse/index.html
https://fisle.no/bilder/lassisbl/index.html
https://fisle.no/bilder/laft/index.html

Alle vet selvfølgelig hva gjørtleren gjør, men ikke alle vet hvordan det gjøres. Det gjørtleren gjør, er selvfølgelig å lave spenner til beltet (Gürtel på Tysk). Spenner støpes gjerne av messing, så messingstøpekunsten kalles gjerne for gjørtling. For å gjørtle, må vi først smelte messing. Dette symposiet dreier seg i første omgang om å tilvirke verktøyet som trengs til støpingen. Slik gjør vi:For vårt bruk er stålstangen for lang. Fysen kutter den.
Vi skal ha en stor tang. Fysen sveiser sammen to biter til emnet.
Håndtakene skal tilpasses digelen.
Mer tilpassing.
Vi har ikke tid til pauser, men det hender at progresjonen må planlegges. Fotografen følger med. Noen antyder at fotografen er en løgner. (Hvis du er skotsk, forstår du antydningen.)
Brenneren må tilvirkes. Som vi ser har det lokale verneombudet vært på besøk og sikret verkstedet. Legg merke til at Bonden holder arbeidsstykket med en tang (for sikkerhets skyld). Vernebrillene synes ikke pga skyggen, og hørselvernet er trygt plassért i ørene. Kneputer behøves ikke når man sitter på plenen. Legg merke til at Fysens vernesko kom inn i bildet ved en inkurie. Fysen beskytter seg mot UV-stråling med megadoser av C-vitamin, men det vises ikke i bildet. Vi fikk skryt for det fysiske arbeidsmiljøet. Slik utsikt hadde ikke verneombudet fra sitt kontor.Brenneren testes i friluft. Fotografen kan bekrefte at det blir varmt. I pornoindustrien kalles slikt bilde for "POV", mens journalister kaller det for "Gonzo". Rosabloggere kaller det en "selfie".


Brenneren testes i koker'n.Vi må lave tømmeverktøyet, nu som vi har lavet løfteverktøyet.
Fysen har tatt på seg noe komfortabelt. Han er også kalt en løgnhals.
Til testing hadde vi en microkoker, varmet med MAPP. Messing var skjenket av den lokale skytebanen. Som vi ser, smelter ikke .22-hylsene, selv om de er hvitglødende. Vi undres om .22-hylser muligens er lavet av noe annet enn messing.
Verktøyet er lavet, og alt er klart til neste symposium, hvor det blir smelting av messing. Før avreise, lavet Fysen frokost i låven.Vi er kritisert for å fremme et spesielt bryggeri i dette symposiet, men vi er uavhengige. Det at emballasjen fra dette bryggeriet synes i enkelte bilder, er tilfeldig. Vi nyder naturligvis ikke øll når vi arbeider. Vi har vann i boksene, som vi har funnet på den lokale bussholdeplassen. Vannet er til å slukke en eventuell ildebrann, som følge av sveisearbeidene, og vinkelslipingen.Hjem, tilbake til Bilder, Gjørtling 2