Energisymposium


Nok en gang er vi invitert til Storbondens gods, og vi skal delta i et energisymposium. Med tanke på at naturressursene blir stadig knappere har vi tenkt at vi kan bidra til å redusere økningen av aksellrasjonen på vei til bunns ved å benytte alternative energikilder. Det mest innlysende tiltaket er selvsagt å isolére bedre, ha såler i skoene, bruke tykkere genser og tørrshampoo, lide litt osv. Metoder for å minske forbruket er debattert tidligere, nu gjelder det produksjon av energi. Vi vil diskutere ting som hvemsomhelst kan gjøre. Her følger et utdrag av programmet (Anonymisert):

Fredag 16/10
------------
1700-> : Get in.  Registrering, aperitif og mingling.
2000: Velkommen
2010: Middag: Burmesisk kylling.
2130: Nogo attåt

Lørdag 17/10
------------
1030: Frokost
1130: Late arrivals.  Registrering, aperitif for deltagere som ankommer på
       lørdag
1200: Fysikeren (Renewable Energy Corporation):
       "Hvor langt er solcelleteknologien i dag? Hvor er vi om tre år?"
1300: Pause med forfriskninger
1320: Brødrene (bønder):
       Demonstrasjon av biodieselproduksjon og
       vindmøllekonstruksjon
1500: Pause
1515: Storbonden (engasjert):
       Presentasjon av passivhus: teknologier og kostnader
1600: Pause m/noe å bite i: Ost og spekemat.
1630: Debatt. "Hva gjør regjeringen?!".  Hvorfor nøler politikere?
       Fysikeren (V) og Politikeren (Sp) prøver å
       bortforklare polikernes mangelde tiltak.
1800: Pause
1815: Rundbordsdiskusjon.  "Hva er mulig? Og hvorfor ikke?"
1930: Middag: Oksegryte.
2100: Diskusjonen fortsetter i uformelle toner utover kvelden og natten.

Søndag 18/10
------------
1100: Frokost
1200: En slags oppsummering mens vi venter (*)....
Utpå ettermiddagen: Farvel


(*) Ventingen var en naturlig konsekvens av at dette var et symposium og ikke et seminar.

Noen av prosessene som er beskrevet under er så kompliserte at jeg har fått hjelp av Bonden til å føre dette i pennen:


Vi har begynt å forberede symposiet. Det er satt frem møbler til de som møter, og det forberedes til et gigantisk multimediashow. Katten er kommet bare for å se at alt går riktig for seg. Publikum har begynt å benke seg. Det er nu det begynner....Storbonden ønsker velkommen og starter foredragserien med beskrivelse av passivhus. Byggemåte, problemer og slikt.Deltagerne (publikum) har for lengst tatt plass, flankért av vår vidunderlige vertinne. Hun har neppe hatt blund på øyet under hele tildragelsen. Det har aldri manglet vått eller tørt under hele symposiet. Det har hele tiden bugnet av den vidunderligste mat og de herligste drikker.Remedier. Dette er noe av det vi skal fordype oss i.Bonden skal fortelle om biodieselsens fortreffelighet. Det hele starter med et forrykende multimediashow, og utover aftenen skal vi produsere diesel av industriavfall. Dette kan alle gjøre hjemme.Noen har reist rundt og skaffet industriavfall. Dette ville vanligvis vært kastet i smug, men med list er en gatekjøkkeneier blitt lurt til å skjenke oss noen liter frityrolje. Oljen blandes med lut og metanol. Metanol får man ved tollstasjonene. Handelsnavnet er "druesprit".Blandingsforholdet er viktig. Det er lett å blande når ingrediensene er målt opp. Vi bruker trakt. Kon trakt.Det hele bør varmes opp for å lette blandingen. Siden diesel har høyt flammepunkt er det helt trygt å benytte spritbrenneren til oppvarming.Å lave diesel er en tidkrevende prosess, og meget av tiden går til å vente. I ventetiden holder Fysen et foredrag om hjemmelavede vindkraftverk. Alle vet at vindkraftverk er dusteri, men her er vi for å kose oss. Vi liker vindkraftverk, så vi kommer til å bygge vindkraftverk efter Fysens anvisninger. Mer om dette senere, på en annen side.1. Den oppvarmede oljen tømmes over i blandedunken.
2. Blandingen av metanol og lut tilsettes etter samtlige av kunstens regler. Det ble endog innført nye og tildels kansellerende regler fortløpende.
3. Det hele blandes godt til blandingen fremstår som majones. Mange anbefaler å benytte husholdningsmaskiner og liknende til dette, disse vil i så fall etter ganske kort tid reduseres til plassødslende tingester uten nevneverdig verdi. Man kan ellers holde et symposium og få en av deltagerne til å ryste blandingen. Symposiumdeltagere er enklere å resirkulere.
Foredragene har vart noen timer, og vi trenger energi. Heldigvis har vertinnen forutsett dette, og satt frem de herligste retter. Dette er bare en pause, altså.Vi har lært om vindmøller og passivhus, men byggingen kan ikke komme i gang endnu, for vi er opptatt med å produsere diesel av industriavfall. Vindmølleforedraget er midlertidig kommet til en stans, og Fysikeren griper anledningen og gir oss et flammende innlegg om solceller. Vi får grundig innføring i produksjon og lønnsomhet. Selvfølgelig er ikke dette noe vi vi kan produsere ved kjøkkenbenken, men med stadig stigende energipriser er dette noe vi må se nøyere på. Det kommer en side om dette ved en senere anledning. (Solcelleanlegg)Foredragene er over, og vi må diskutere. Vi har satt oss i ring. Mange av oss er lærere, og lærere sitter alltid i ring når de skal snakke. Det er umulig å lære noe på denne måten, men vi kan snakke.For at alle skal forstå hvor viktig dette er, er det invitert to politikere. Disse to er spesielle, for de har egne meninger. For at vi skal forstå når de snakker på egne vegne og når de er politikere, har de en egen hatt som de benytter når de er politikere. På bildet er begge to politikere.1. Majonesen har stått over natten og skilt seg i glyserin og biodiesel.
Biodieselen tømmes over i vaskeflasker. Glyserinen ble umiddelbart benyttet til å gi livsnødvendig hjelp til Storbondens døende komposthaug.
2. En nærstudie av dekanteringen. Glyserinen er fremdeles i dunken mens dieselen står for en signifikant verdiøkning av sodaflasken.1. Litt av den dekanterte biodieselen tømmes på en flaske for testing.
Dette er vasketesten der det nå er tilsatt vann.
2. Vann og biodiesel (presumptivt) er rystet til majones.
3. Etter noe tid inspiseres innholdet for å se at det skiller seg greit.
4. Som en kan se skiller vannet seg her lett fra dieselen som i sin helhet vaskes før bruk. Det fremragende testresultatet diskuteres med innlevelse.Success. Vi har vaskeekte diesel på flaske. Det var sannelig heldig, for på et eller annet vis måtte vi jo komme oss hjem igjen. Til det får vi bruk for diesel, og nå trenger vi ikke lenger benytte oss av industriell bur-diesel.


Hjemme, tilbake til Bilder


myspace view counter